Bottenfärg till båt


Listan över båtlån från Svenska Lånenätverket har uppdaterats 2023-10-02.
Enklare Båtlan
 • Båtlån med 0% kontantinsats: Ja
 • Båtlån med 20% kontantinsats: Nej
 • Belopp: 5000kr - 600.000kr
 • Ränta: 2,95% - 26,50%
 • Löptid: 1år - 20år
 • Jämför över 39 långivare gratis!
 • Båtlån utan kontantinsats!
Jämför båtlån »

Räkneexempel: Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30%, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53%. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr. Uppdaterat 2022-05-25.


Bottenfärg till båt? Vilken ska man använda och hur? Vad ska man tänka på? Det finns många frågor och även många svar när det gäller att bottenmåla båten. Att måla botten på din båt med bottenfärg är en viktig del av båtunderhåll. Bottenfärg skyddar din båt mot biofouling – tillväxten av organismer som alger, musslor, och andra marina livsformer – som kan försämra båtens prestanda och orsaka skada på dess struktur. Följande guide kommer att gå igenom processen att applicera bottenfärg på din båt.

Säkerhet och miljöskydd

Först och främst, det är viktigt att komma ihåg att vissa typer av bottenfärg kan innehålla tungmetaller och andra kemikalier som kan vara skadliga både för människor och miljö. Använd lämpliga skyddsutrustningar, inklusive andningsskydd, skyddsglasögon och handskar när du hanterar och applicerar bottenfärg. Se också till att du arbetar på en plats där spill och damm kan kontrolleras och undvikas. Vissa länder har regler för användning och hantering av bottenfärg, så det är viktigt att du kontrollerar lokala regler och föreskrifter innan du börjar.

Välj rätt bottenfärg

Det finns olika typer av bottenfärg, och den du ska använda beror på flera faktorer, inklusive vilket material din båt är gjord av, hur ofta du använder den, var den lagras och vilka vattenvillkor den utsätts för. Två huvudtyper av bottenfärger är hård och självpolerande färg. Hård bottenfärg är bäst för snabbgående båtar, eftersom den står emot erosion bättre. Självpolerande bottenfärg är mer lämplig för långsamt gående båtar och de som sällan används, eftersom den gradvis släpper ifrån sig sitt skyddande lager för att förhindra att organismer fastnar.

Förbered båtens botten

Innan du applicerar ny bottenfärg, måste du förbereda båtens botten. Om båten tidigare har målats, bör du börja med att ta bort så mycket av den gamla färgen som möjligt. Detta kan göras genom att skrapa bort den eller genom att använda en kemisk färgborttagare. Du kan också behöva sanda botten för att skapa en slät yta att måla på. Tvätta sedan båtens botten noggrant för att ta bort alla spår av damm, smuts eller salt.

Applicera bottenfärg

Applicera ett lager primer (om det krävs av din valda färg) innan du applicerar bottenfärgen. Följ tillverkarens instruktioner för applicering av både primer och färg. Använd en pensel eller roller för att applicera färgen. Fortsätt att applicera färgen, och försök att arbeta i jämna, överlappande sträck för att försäkra en jämn täckning. Se till att färgen når alla delar av båtens botten, inklusive eventuella nocker och krökningar. Tänk på att vissa färger kan kräva flera lager för bästa skydd, så kontrollera tillverkarens instruktioner för att säkerställa att du applicerar rätt antal lager. Mellan varje lager ska färgen torka helt – detta kan ta allt från några timmar till ett dygn beroende på färg och väderförhållanden.

Låt färgen torka

Efter att du har applicerat bottenfärgen, låt den torka helt innan du flyttar båten eller sätter den i vattnet. Torktiden kan variera beroende på vilken typ av färg du använder, så kontrollera tillverkarens instruktioner för att vara säker. Tänk på att bottenfärgen måste torka helt innan den kan erbjuda fullt skydd mot biofouling.

Upprepa processen

Beroende på hur ofta du använder din båt och i vilka vattenvillkor den används, kan du behöva upprepa den här processen varje år eller vartannat år. Det är viktigt att regelbundet kontrollera båtens botten för tecken på skada eller slitage på färgen, och att omedelbart åtgärda eventuella problem.

Tips:

 • Var uppmärksam på lokala miljöföreskrifter när du väljer och applicerar bottenfärg. Vissa typer av färg kan vara skadliga för vattenmiljön och kan förbjudas i vissa områden.
 • Kom ihåg att förberedelse är nyckeln till en framgångsrik bottenmålning. Att noggrant rengöra och förbereda båtens botten kan göra stor skillnad i färgens effektivitet och hållbarhet.
 • Var noggrann när du applicerar färgen för att säkerställa jämn och fullständig täckning. Glöm inte att någon oskyddad yta kan bli en inbjudan till biofouling.
 • Om du är osäker på vilken typ av bottenfärg du ska använda, tveka inte att rådfråga en expert eller en erfaren båtägare. Det finns många faktorer att tänka på, och en expert kan hjälpa dig att göra det bästa valet för din båt och dina behov.

Sammanfattning av guide Bottenfärg båt

Slutligen, kom ihåg att bottenmålning är en viktig del av båtunderhåll. Det kan kräva lite tid och ansträngning, men skyddet det ger din båt är värt det.