Impeller


Listan över båtlån från Svenska Lånenätverket har uppdaterats:
2024-02-19.
Innehåller annonslänkar
Båttlan när låna till båt via Enklare
 • Båtlån med 0% kontantinsats: Ja
 • Båtlån med 20% kontantinsats: Nej
 • Belopp: 5000kr - 600.000kr
 • Ränta: 5,07% - 33,46%
 • Löptid: 1år - 20år
 • Jämför upp till 39 långivare gratis!
 • Båtlån utan kontantinsats!
Mer info →
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år, belopp 400 000 kr, rörlig ränta 8,99%, uppläggningskostnad 400 kr, aviavgift 20kr, ger en effektiv ränta på 9,49%. Totalt belopp att återbetala 658 461 kr, fördelat på 144 avbetalningar, ger en månadskostnad på 4 570 kr. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,46%. Räntespann mellan: 5,07% - 33,46%. Uppdaterat 2023-10-25.
Kommentar:
Enklare har betyget 4.7 av 5 på Trustpilot baserat på 7027 omdömen (kontrollerade på Trustpilots hemsida 2024-01-06). Jämför upp till 39 potentiella båtlån gratis direkt på deras hemsida med enbart en ansökan.

Impeller är förenklat ett hjul i en vattenkyld båtmotor som helt enkelt ska kyla motorn. Det den gör är att få upp vattet från det vattnet båten ligger i och upp till kylkaviteterna i motorn. Det är alltså sjövatten som motor ska få upp med hjälp av båtimpellern. En impeller i en båtmotor är gjort av gummi och har därmed även en begränsad livslängd. Om den på något sätt har torkat sönder eller på andra sätt gått sönder och slutar få upp vatten till motorn så slutar den kyla. Det gör att motor blir överhetad och med allvarliga konsekvenser till följd. Därför är det viktigt att byta impellern då och då.Hur ofta ska man byta Impeller?

Många båtmekanisker rekommenderar att köpa en impeller av god kvalitet och inte chansa där. Det kan bli både kostsamt och slitsamt om man är dumsnål. Så betala lite extra så du är säker på kvaliteten. Du kan titta in under våran guide som heter Båttillbehör för att se vart man kan köpa en impeller online på nätet. Angå hur ofta man ska byta den så bör man alltid följa tillverkarens rekommendationer.

Vad är en impeller och vad gäller?

En impeller är en kritisk komponent i många pumpsystem, särskilt inom båtmotorer och vattenpumpar. Den fungerar som en rotor eller ett skovelhjul och är ansvarig för att pumpa och cirkulera vätska. Eftersom impellern är en rörlig del utsätts den för slitage och kan behöva bytas ut regelbundet för att upprätthålla optimal prestanda. Det är dock viktigt att notera att man alltid ska följa tillverkarens rekommendationer när man hanterar, underhåller och byter ut en impeller.

En impeller är en roterande komponent, oftast gjord av gummi, plast eller metall, designad med flera blad som används för att pumpa vätska. När impellern roterar skapar den en strömning av vätska, vilket ökar trycket och flödet i systemet. Impellerns effektivitet och livslängd kan påverkas av olika faktorer, såsom materialkvalitet, användningsfrekvens och underhåll.

Att tänka på när man ska byta impeller:

 • Säkerhet först: Se till att systemet är avstängt och kylt innan du börjar arbeta på det. Detta minskar risken för skador och olyckor.
 • Verktyg och baterial: Samla alla nödvändiga verktyg och material i förväg. Detta kan inkludera skruvmejslar, tänger, reservimpeller och smörjmedel.
 • Tillverkarens rekommendationer: Följ alltid tillverkarens rekommendationer. Läs manualen eller sök online för specifika instruktioner för din maskinmodell. Finns det krav att en verkstad gör jobbet?
 • Inspektion: Kontrollera impellerns skick regelbundet. Om du märker sprickor, slitage eller skador, är det dags att byta ut den.
 • Rengöring och underhåll: Rengör området kring impellern noggrant för att undvika att smuts och skräp tränger in i systemet.
 • Installation: Installera den nya impellern korrekt. Se till att den sitter fast ordentligt och att alla komponenter är på plats.
 • Testkörning: Efter installationen, starta systemet och kontrollera att allt fungerar som det ska. Var uppmärksam på eventuella oljud eller prestandaproblem. Kontrollera alltid att den fungerar som den ska när du ska ut och köra med båten.

Sammanfattning av guiden om impellrar

Att byta en impeller är en grundläggande underhållsuppgift som kan utföras med rätt verktyg och kunskap. Kom ihåg att säkerhet är av yttersta vikt och att tillverkarens rekommendationer alltid bör följas för att säkerställa en korrekt och säker installation samt optimal prestanda.